STAVERN: Norges vakre smilehull

Stavern ny 12x
Stavern by med Hotel Wassilioff i forgrunnen.

STAVERN. Stavern har 200 soldager i året og er et av Norges beste feriesteder. Det syder og koker som i Syden om sommeren. Stavern er sjarmerende med smågater og eldre trehus. Norges smilehull blir Stavern kalt, Kunstnerbyen, Herman og Gisken Wildenveys og Jonas Lies by.

KLIKKANNONSE VESTLIA RESORT.

ANNONSE 21b.jpg

-----

Stavern ny 1.jpg
Hotell Wasilioff er en av Staverns vakreste bygninger.

REISEBREV FRA STAVERN. Det tok ikke lang tid fra vi satte oss i bilen i Drammen, til vi parkerte utenfor Hotel Wassilioff i Stavern. Er den ikke vakker? Den historiske hotellbygningen? Og byen til forfatterne Herman Wildenvey, Jonas Lie og skrivestua til krimforfatteren Jørn Lier Horst, sjøkrigeren Tordenskiold, skuespilleren Mari Bjørgan og komponisten Reidar Thommessen?

Lyrikeren Herman fra Portåsen i Mjøndalen kalte byen for «Eventyrets sommerby» og «Norges smilehull», og det med rette.

01-Kong-Haakon.jpg
Kong Haakon besøkte Stavern og Hotel Wassilioff i 1938.

5 tilbakemeldinger om Hotel Wassillioff til Tripadviser:

- Lite rom utsikt til en vegg, toalett langt under pari. Ikke mulig å skylle seg i ansiktet grunnet skap like over vasken, toalettet plassert slik at det ble skikkelig trangt mellom vegg og toalett.

- Trenger nok en del oppussing. Spesielt på bad. Kloakklukt i deler av hotellet. Veldig god mat og service. Serviceinnstilt personale. Deilig strand rett nedenfor hotellet.

- Rommet var så trangt at det såvidt var mulig å stå ved siden av sengen, og du må tråkke over bagasjen. Et lite vindu som dekket for TV skjermen om det var åpent. Ingen utsikt og dårlige TV signaler, av en eller annen grunn dårlig mobildekning på rommet og tregt Internett. Fremstår som slitent.

- Stilig og gjennomført hotellrom med flott utsikt over sjøen fra rommet i tredje etasje. Betjeningen var hyggelige og serviceinnstilte, både før ankomst og under oppholdet. God frokostbuffé.

- Lokalene er litt slitt, men det var mer sjarmerende enn negativt for oss. Det er også litt negativt at hotellet mangler heis og tilrettelegging for bevegelseshemmede. Men - Alt i alt et hyggelig opphold vi kan anbefale og gjerne gjør igjen.

-----

Hotel Wassilioff er Staverns samlingspunkt og ligger midt i hjertet av den vakre byen, og er kjent for sin gjestfrihet helt siden 1844. Her overnatter vi i historiske omgivelser og i selskap med selveste kong Haakon 7.

HOTEL WASSILIOFF

Tollbodgaten 6, N-3290 Stavern

Telefon: +47 33 11 36 00

Fax: +47 33 11 36 01

Flere UNIKE HOTELLER her.

Stavern ny 11.jpg
Med en velsmakende lunsj på Hotel Wassilioff blir oppholdet i Stavern vellykket.

Stikkord for hotellet er som seg hør og bør i Norges smilehull, samvær, hygge og friske ideer. Med en førsteklasses beliggenhet, og opplevelser og kultur hele året! Stemningen, miljøet, rammen, ja alt ligger til rette for at oppholdet på skal bli vellykket.

Hotel Wassilioffs kjøkken er basert på tradisjonsrike oppskrifter og benytter kun de beste råvarer. Deres smaksbilde er fundamentert i det franske gourmetkjøkken i samspill med norske tradisjonelle oppskrifter. Kokker og kjøkkensjefer kommer fra 5-stjerners hotellet Sofitel Luxury Hotel og en 2-stjerners Michelin-restaurant i Frankrike, 3-stjerners restauranten Maeemo i Oslo samt gourmetrestauranter i Danmark. I sum skaper dette en atmosfære de er stolte av.

Stavern ny 14.jpg
Kjøkkenet på Hotel Wassilioff kan friste med de mest smakfulle retter.

Vi spiste denne lunsjen på Hotel Wassilioff:

Husets tradisjonsrike fiskesuppe. Den var skikkelig rød, sterk og smaksrik, full av havets delikatesser, og Wassilioffs hjemmelagede hamburger, servert med pommes frites, frisk salat og aioli. Og ikke minst, med en hjemmelaget karamellpudding med krem som avslutning.

LES OGSÅ: Britannia i Trondheim.

Fra toppen av den bratte trappen opp til monumentet Minnehallen, omfavner vi Stavern og tar oss tid til en spennende reise inn i både fortid og nåtid.

Stavern ny 4.jpg
Minnehallen i Stavern er et yndet fotomotiv for turistene. Foto: Øyvind Risvik.

Minnehallen ble reist for nøyaktig 80 år siden, til minne over falne sjøfolk, både fra første og andre verdenskrig. Det var svensker som bygde den egenartede pyramideformede bygningen, som er det viktigste landemerket for sjøfolk på vei inn til Stavern.

Stavern ny 7.jpg
Utsikten fra Minnehallen og ut skjærgården i Stavern. Foto: Øyvind Risvik.

7562 kvinner og menn som ofret sine liv for vår frihet, står risset inn på kobberplatene inne i hallen.

Herman Wildenvey var en meget hyggelig mann. Jentene neide dypt til ham hver gang de møtte ham. Han hilste til hatten og smilte lunt.

Stavern ny 8.jpg
Gisken og Herman Wildenveys hjem i Stavern, Hergisheim. Foto: Øyvind Risvik.

Folk har lurt på hvorfor Herman Wildenvey slo seg ned i Stavern og ikke i hjembygden Nedre Eiker. Han kom egentlig til Stavern for å feriere, men her ble han sjarmert, og her ble han boende. Han sa engang: Stavern er det vidunderligste sted man kan lengte seg hjem fra...

LES MER: Refsnes Gods

Et vakkert lite sørlandsby, bare et stenkast utenfor Stavern sentrum.  Midt oppe i et fargerikt blomsterflor ligger Hergisheim.

Stavern ny 2.jpg
Statuen av Herman Wildenvey. Foto: Øyvind Risvik.

Herman Wildenvey og kona Gisken var på besøk i byen da de la merke til en helt spesiell tomt. Den lå på en høyde, der hvor solen alltid skinte. Tomten var ikke til salgs, men ekteparet fra Mjøndalen fikk bygsle for over hundre år siden. Det hadde de ingen betenkelighet med, de slo til og kjøpte tomten for 3000 kroner som Herman Wildenvey hadde tjent under en turne i Nordland. De fikk gratis tegning av huset og de rakk å bygge grunnmuren før pengene tok slutt. Heldigvis hadde han fire brødre som var både flinke og praktiske. For 10.000 kroner satte de opp resten av huset. Julen 1927 hadde Herman og Gisken tak over hodet.

HØR HER. Herman Wildenvey leser sitt eget dikt En sommerdag.

Herman Wildenvey skrev mange av sine beste dikt på Hergisheim. Wildenveys datter Hanna og hennes barn eier idag huset. Vanligvis er ikke dørene åpne for turister, men det er mulig å gjøre avtale om man ønsker å besøke stedet.

LES OGSÅ: Farris Bad - konferanse i sjøkanten.

Rett over gaten for Hergisheim, i Larviksveien 22, ligger «Elisenfryd», dikterekteparet Thomasine og Jonas Lies hjem. Her bodde dikteren de tre siste årene av sitt liv. Som ung mann ønsket Jonas Lie å bli sjøkadett. Han hadde stor sans for Tordenskiold, Ole Høiland og Gjest Baardsen og var nok en eventyrer selv. Han kom inn på sjøkrigsskolen i Fredriksvern i 1846, og var der et halvt års tid som aspirant.

Stavern 4.jpg
Thomasine og Jonas Lies minnestein i Stavern. Foto: Øyvind Risvik.

Men Jonas Lie var for nærsynt til å bli noen stor sjøhelt. Han ble mye ertet og sloss ofte. Han ble derfor en ensom ung mann i Stavern, og fikk noe man på den tiden kalte ensomhetslengselen. Fantasien ble for sterk, drømmene for intense. Noen ganger drømte han så intenst at drømmene nesten ble virkelighet.

LES OGSÅ: Farris Bad - spa i Larvik.

En natt drømte han at han var Tordenskiold. Han kommanderte så det var en sann fryd. Kulene regnet og mannskapet døde omkring ham. Han vasset i blod, men ga seg ikke. Plutselig våknet han og så at det sto folk nede på veien og så på ham. De trodde at gutten var blitt gal.

Stavern 11_edited.jpg
Peter Jansen Wessel var en norsk sjøhelt som for sitt heltemot ble adlet under navnet Tordenskiold. På grunn av sin snarrådighet, dristighet og hell ble han utnevnt til kommandør i 1716, da han 8. juli angrep en svensk transportflåte i Dynekilen, erobret ni krigsfartøyer og fem transportskip og ødela sju andre. Dette førte til at Karl 12 oppga beleiringen av Fredriksten. Gustav Vigeland har skapt Tordenskiold-statuen.

I nærheten av Stavern lå det et lite tårn som ble brukt som fengsel. Jonas Lie ønsket seg ofte dit. Han tenkte på alle de deilige drømmene han kunne drømme der uten å bli forstyrret.

LES MER: Frognerseteren

Peter Wessel Tordenskiold ble forelsket i en ung vakker kvinne i Stavern. Gjenferdet hennes blir med sjeldne mellomrom sett på Citadellets voller, dette festningsverket som ble bygget for å forsvare byen mot inntrengere. I dag står Tordenskiold bredbent i bronse på en liten knaus ved havna og skuer ut over sin gamle ankerplass. Statuen er laget av Gustav Vigeland.

Stavern kirke kirkeskip_edited.jpg
Skipet i Stavern kirke. Et av Tordenskiolds krigsskip? Foto: Øyvind Risvik.

Til venstre for porten inn til Fredriksverk kirken står gravstøtten til Thomasine og Jonas Lie, med et relieff av ekteparet. De som lesere hans roman «Amtmannens døtre» kjenner igjen miljøet fra kommandantboligen på Verftet hvor han bodde.

Det var mange kjente mennesker som vanket i Stavern var bildekunstneren Ørnulf Bast. En av hans vakreste kunstverk står utenfor murene til verftet, Stavernpiken heter den. Modellen skal ha vært datteren på en av gårdene ute i skjærgården. Det er skrevet et vakkert dikt om denne piken:

Jeg har fått en plass i solen

bakom gamle voller –

jeg har kastet skaut og kjolen

her er ingen falske folder.

og du unge gutt kan kikke,

jeg ser lengsel i det blikket.

Når vi idag vandrer rundt i Stavern, legger vi gjerne veien om Fredriksvern Verft. Skilderhuset er revet, men murfundamentet står der ennå.

Stavern ny 9.jpg
Stavern kirke eller Fredriksvern kirke i Tunsberg bispedømme i Larvik kommune er fra 1756 og er tegnet av kommandør Michael Johan Herbst. Kirken er en av de aller fineste representanter for rokokkostilen i Norge.

Fredriksvern Verft er et av de flotteste områdene i Stavern. Det var kong Fredrik 5. som anla verftet, det var hovedstasjonen for landets marine og Norges største verft. De stavernsgule og okerfarvede barakkene i Stavern sentrum er en av byens mange severdigheter. Kadettbrakka som ble bygd i 1773, er en av Norges største trebygninger, hele 70 meter lang.

LES MER: Hotell Klubben

Før krigen var verftet stengt om vinteren, men barna fikk lov til å leke på volden. Om sommeren elsket de å se på soldatene i sine flotte uniformer, det var mange flotte gutter på Fredriksvern. Da verftet ble lagt ned flagget man ikke på et helt år.

Stavern kirke, eller Fredriksverk kirke, som den offisielt heter, er en av Norges mest spesielle kirker.

Stavern ny 5.jpg
Og til slutt, en vakker blomsterbukett til Stavern, Norges smilehull. Foto: Øyvind Risvik.

Kirken er Norges første marinekirke. Opprinnelig skulle kirken i Stavern legges på plassen mellom brakkene på verftet, men man var redd for at liklukten fra kirkegården kunne virke skadelig. Derfor ble den lagt midt i byen. Opprinnelig var den hvitkalket utvendig, men i 1880-årene fikk den sine nåværende farger, rødt med gule pilastrer. Det er en så original farge at ingen i Stavern idag kunne tenke seg å gå tilbake til den opprinnelige hvite fargen. Kongestolen inne i kirken er vakker og bærer Christian 7.s monogram og benkene i kirken kan slås ned. Under krig skulle kirken kunne brukes som lasarett og benkene brukes som senger.

Stavern er en helt spesiell by. Når man er vokst opp i denne byen, så får man et meget sterkt og inderlig forhold til den.

Til Stavern

Til Staverns vel er ingenting for godt, -

så tenkte skaperen forlenge siden.

så tenkte de som her i arv har fått

et sted som blomstrer mer og mer med tiden.

Her plantet byens fedreunge trær,

og se hvor deilig store de alt er,

med tunge kroner som i troldske kvelder

om skaperen og planteren forteller.

Herman Wildenvey

TEKST OG FOTO: ØYVIND RISVIK. FOTOS OGSÅ: HOTEL WASSILIOFF OG VISITSTAVERN.

DittNorden.no

  • Adresse: Visit Drammen, Grønland 57, 3045 Drammen
  • E-post: post@VisitDrammen.no
  • Tlf.: 32 23 40 70

I samarbeid med VisitNorway og Visit Drammen

Annonsering

VisitDrammen / DittNorden er et destinasjons-byrå i samarbeid med VisitNorway. Vi publiserer artikler og omtaler på en rekke kanaler og mobile apper. Demografisk fordeling blant våre lesere er 46% kvinner og 54% menn. For info om innholdsproduksjon og annonsering, kontakt oss på telefon 32 23 40 70 eller e-post